کتاب "اوضاع اجتماعی کاشان، در عصر پهلوی اول"
به گزارش خبرنگار طاووس بهشت، این کتاب با بهرهگیری از اطلاعات موجود در منابع، آثار نویسندگان داخلی و خارجی، سفرنامهها، روزنامه ها، مقالات تحقیقی و اسناد به جای مانده از دوران پهلوی اول نوشته شده است.
این پژوهش با هدف بررسی اوضاع اجتماعی کاشان، در عصر رضاشاه و در سه فصل تنظیم گردیده است. در این فصول تلاش شده که اوضاع اجتماعی کاشان از عصرباستان (به گونهای گذرا و مختصر) تا پایان دوره ی پهلوی اول (به طور مفصل و مشروح) مورد بررسی قرار گیرد.
در فصل اول کتاب، کلیات پژوهش، شامل مقدمه، بیان مسأله، پرسشها و فرضیههای پژوهش، ضرورت و اهداف، روش و پیشینهی پژوهش و بررسی و نقد منابع درج شده که اساس کار کتاب را تبیین میکند.
فصل دوم کتاب به بررسی تاریخ سیاسی و اجتماعی کاشان، در آستانه ی روی کار آمدن دولت پهلوی اول میپردازد. در این فصل، موقعیت جغرافیایی کاشان و اوضاع سیاسی و اجتماعی این شهر قبل از ظهور اسلام تا روی کار آمدن رضاشاه مورد ارزیابی اجمالی قرار می گیرد.
در این فصل، نخست اوضاع سیاسی کاشان و سپس وضعیت اجتماعی این شهر بررسی می شود. دیوانسالاری و نظام شهری، آموزش و پرورش، معماری، وضعیت زنان و اوضاع طبقات اجتماعی کاشان، قبل از پهلوی اول، از جمله مباحث مهم این فصل است.
در فصل سوم که مهم ترین بخش این کتاب را تشکیل میدهد، اوضاع اجتماعی کاشان در دورهی پهلوی اول مورد ارزیابی قرار میگیرد. مهم ترین مباحث این فصل، تشکیلات اداری- سیاسی کاشان، طبقات اجتماعی، معماری، اوضاع فرهنگی و بهداشتی کاشان، آداب و رسوم، خانواده و حیات شهری، نقش زنان در دوره ی پهلوی اول و طبقات مهم اجتماعی آن شهر، نظیر روحانیون، تجار و اشراف میباشد.
با وجود پژوهشهای کلی انجام گرفته در عصر پهلوی اول و همچنین کتب مربوط به کاشان، تاریخ و خصوصیات مردم آن، تاکنون پژوهش مستقلی دربارهی وضعیت اجتماعی شهر کاشان، در دورهی پهلوی اول انجام نشده و هیچ یک از مقالات، کتاب ها و پایان نامهها درباره ی موضوع مورد نظر، به صورت مجزا کافی نیستند. همین مسأله، پژوهش درباره ی وضعیت اجتماعی شهر کاشان در دوره ی پهلوی اوّل را ضرورت میبخشد.
انتهای پیام/ محمدرضا رحمتی آرانی
https://tavoosebehesht.ir/node/8871
افزودن دیدگاه جدید